Aşezarea dacică de la Feţele Albe
Zona cunoscută sub denumirea de Feţele Albe reprezintă una dintre cele mai importante aşezări din Munţii Orăştiei. Ea se întindea pe zeci de terase antropogene, dispuse pe panta sudică a unei muchii a Muncelului.
Similar Sarmizegetusei Regia, şi la Feţele Albe regăsim în partea centrală un grup de terase susţinute de ziduri din blocuri de calcar, în locul numit pitoresc „Şesul cu brânză”. Construcţiile de pe aceste terase constau cu precădere în edificii de cult, cu arhitectură monumentală, la ridicarea cărora a fost folosit în principal calcarul, fără a lipsi elementele din andezit. Tot aici au fost descoperite canale din piatră şi conducte din tuburi de teracotă pentru transportarea apei de la izvoarele din apropiere. În alte puncte ale aşezării au fost identificate urmele unor locuinţe şi ateliere.
Artefactele descoperite de-a lungul cercetărilor vorbesc, la rândul lor, despre caracterul aparte al aşezării de la Feţele Albe: veselă ceramică de foarte bună calitate, inclusiv vase pictate, recipiente din bronz şi sticlă, numeroase piese din fier.
Descoperirile arheologice de acolo şi apropierea de Sarmizegetusa Regia i-au determinat pe arheologi să opineze că ea era, de fapt, un cartier distinct al capitalei regatului dacic.