Datorită poziţionării, fortificaţia de la Vârful lui Hulpe este menţionată, adesea, ca unul dintre punctele care a avut în antichitatea dacică un rol strategic important. Chiar dacă are dimensiuni mult mai mici în comparaţie cu restul fortificaţiilor din Munţii Orăştiei, ea se află la mică distanţă de Sarmizegetusa Regia (aproximativ 4,5 km, în linie dreaptă), aparţinând sistemului de apărare creat în secolul I a. Chr. în jurul capitalei regatului.

Fortificaţia este amplasată pe un deal ce se ridică deasupra Luncii Nastii, parte a Văii Anineşului. Vestigiile de aici evocă, la rândul lor, efortul constructiv imens depus de daci pentru a face prielnică locuirii o zonă cu relief montan. Sub platoul superior au fost tăiate pe pantele abrupte mai multe terase, în prezent greu vizibile din cauza vegetaţiei abundente. Prezenţa pe unele dintre ele a numeroase blocuri de calcar indică existenţa unor turnuri, cel mai probabil, cu ziduri monumentale.

Repertoriul arheologic pentru văile şi dealurile din jur este unul foarte bogat, aici fiind semnalate de-a lungul timpului elemente de fortificare, urmele unor locuinţe şi ateliere, conducte de apă şi, nu în ultimul rând, zeci de terase antropogene. De altfel, în imediata apropiere a fortificaţiei de la Vârful lui Hulpe, la Faţa Cetei, a fost identificată una dintre cele mai întinse aşezări din Munţii Orăştiei.